Bezová limonáda

Paní Lenka Kubíčková, která pracuje v penzionu v Nových Losinách, nám poslala recept na bezovou limonádu. Děkujeme!

Bezová limonáda – to je vzpomínka na vůně a chutě, které nás provázely v dětství teplými květnovými a červnovými dny.

Jak si tu vůni a chuť připomenout? Jednoduše: Limonádu si vyrobte.

Na čtyřlitrovou lahev bude potřeba:

– 5 větších květů černého bezu;

– 5 polévkových lžic krupicového cukru;

– 1 větší citron.

Květy opláchneme vodou, citron umyjeme důkladně, protože se tam dává celý i se slupkou.

Do lahve dáme květy, cukr a citron rozpůlený na půl, zalijeme studenou vodou. Vodu nelijeme až do vrchu, asi tak 4 cm od vrchu, překryjeme papírovým ubrouskem, který upevníme gumičkou. Květy i s citronem hned stoupnou nahoru a tak zůstanou celou dobu.

Lahev postavíme na slunné a teplé místo.

Za 4 – 5 dní (podle teploty a sluníčka) je limonáda hotová. Voda je kalná do žluta a na povrchu květů se udělal povlak, ale to není na závadu.

Vše z lahve vyndáme, zamícháme cukr (pokud se dostatečně nerozpustil) a přecedíme do menších lahví.

Hned pijeme, skladujeme v ledničce, ale dlouho to nevydrží jen tak 2 – 4 dny, protože to pořád kvasí, proto to skladujeme v lednici, aby se kvašení zpomalilo. Limonáda je mírně močopudná.

Kopie - IMG_9348 Kopie - IMG_9356 Kopie - IMG_9354Kopie - Kopie - IMG_9354

Kopie - Fotografie0154

129 thoughts on “Bezová limonáda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


× 4 = šestnáct