Cena Michala Velíška 2014

Oceňte slušnost, statečnost a odvahu lidí kolem nás.

Už devátým rokem mohou lidé v České republice spolu s Nadací ADRA a TV Nova ocenit spoluobčany, kterým není lhostejné, co se děje kolem nich. ADRA v letošním roce přijala 538 nominací. Nominováni bývají zpravidla nenápadní, skromní lidé, kteří někomu pomohli. Podmínkou je, že to nesmí být profesionálové – hasiči, lékaři, zdravotní sestry apod. Jsou to „obyčejní“ lidé s neobyčejnými postoji a navíc nestaví své činy na obdiv. Zdá se jim, že je to samozřejmost pomoci tomu, kdo potřebuje. Ale ona to samozřejmost není. Pomoc druhému vyžaduje duchapřítomnost a odvahu. Podnětem pro oceňování lidí, kteří nezištně někomu pomohli, se stal čin Michala Velíška, střihače televize Nova, který se 13. září 2005 zastal na Karlově náměstí v Praze mladé ženy napadené násilníkem a sám byl útočníkem zabit. Na památku jeho činu každoročně ADRA a TV Nova oceňuje každoročně děti, muže a ženy, kteří byli ochotni pomoci někomu v nouzi.

V letošním roce prošli užším výběrem tito hrdinové:

– Petr Vejvoda ze Žďáru nad Sázavou;

– Petr Dlouhý ze Sedlčan;

– J. C. z Prahy.

Do hlasování a vyjádření osobního obdivu a pocty těmto hrdinům se můžete do 30. listopadu zapojit i vy na tomto odkaze ZDE, kde najdete i jejich příběhy.

Tento projekt je pod patronátem paní Ivy Velíškové a jeho cílem je zviditelnit postoje slušnosti, odvahy a statečnosti, které by neměly chybět v chování každého z nás. Záštitu přijal i pan primátor hlavního města Praha a ministr školství, mládeže a tělovýchovy. Hlavním mediálním partnerem je TV Nova a dalším ČRo – Radiožurnál. Hlasování probíhá od 16. – 30. listopadu a slavnostní udělení ceny se bude konat v Rezidenci primátora hl. m. Prahy 3. prosince od 13 hod. Předcházet mu bude seminář pro veřejnost „Jak čelit nejednoznačnosti (školy a násilná smrt)“.

Více informací o průběhu Ceny Michala Velíška 2014 naleznete na www.nadace-adra.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


osm − 2 =