Zdraví z přírody – červená řepa

Je podzim a úroda je pod střechou. Taky vám letos narostla nádherná červená řepa? Gratuluji! A jestli ne, dá se obstarat i jinak.

Ptáte se proč zrovna červená řepa by měla tvořit součást našeho jídelníčku?

  • Je výživná, posiluje organismus, ale zároveň se doporučuje při odtučňovacích kůrách; předchází zácpě;
  • zmírňuje infekce dýchacích cest, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení;
  • léčí ekzémy a posiluje vlasy;
  • snižuje hladinu cholesterolu a reguluje krevní oběh;
  • pomáhá vašim játrům i ledvinám a má látky s protirakovinnými účinky;
  • obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální látky, jód, kobalt.

Doporučená roční spotřeba červené řepy je 3 kg (to je prý doporučené množství na osobu, ne na rodinu)

Pro posílení zdraví přidáváme červenou řepu přidáváme většinou do salátu nebo ji jíme vařenou, strouhanou a ochucenou jako přílohu…. Víte, že její  šťávu si můžeme dokonce vmasírovat do vlasů? (Raději tmavých!)

Čerstvá šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se zpočátku míchat s mrkvovou šťávou a začít s užíváním menších dávek (100 ml šťávy), protože může u těch, kteří si na ni ještě nezvykli, vyvolávat mírnou nevolnost i závratě.

Čerpáno z brožury Léčivé účinky zeleniny a ovoce Dr. Vojtěcha Vojtíška

ANKETA: 

Pokud jste příznivci červené řepy, v jaké úpravě ji máte nejraději?

Napište do 17.11. svůj recept na mailovou adresu: b.hyvnarova@seznam.cz

Vaše příspěvky zveřejníme webových stránkách a na nástěnce v Hanušovicích a všichni účastníci této ankety dostanou jako poděkování malé (milé) překvapení.

 

 

Došel už druhý recept – i s milým dopisem:

Ahoj Broni,

anketka o řepě je super, některé věci jsem o řepě nevěděla. Mám moc ráda červenou řepu. Mám jeden oblíbený recept, sice také na řepový salát, ale je jiný a vynikající, měli jsme ho na naší svatbě na hostině ke grilovanému masu a všichni byli nadšení i Ti co řepu nikdy nejedli.
Ingredience:
2-3 ks řepy podle velikosti (uvařené a oloupané)
4 vejce uvařené na tvrdo
1/2 sklenice sterilovaných okurek
4 vrch. lžíce majonézy (lepší je domácí, ale může být i z obchodu, nebo zdravější bílý jogurt, nebo ze slunečnicových semínek)
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř
Řepu, vejce a okurky nastrouhat na hrubo na struhadle, okurky je lepší na jemno. Přidat ostatní suroviny a důkladně promíchat, případně dochutit podle své chuti ( více okurek, majonézy nebo hořčice). Přeji dobrou chuť.
Pavla 🙂