Je podzim a úroda je pod střechou. Taky vám letos narostla nádherná červená řepa? Gratuluji! A jestli ne, dá se obstarat i jinak.
Ptáte se proč zrovna červená řepa by měla tvořit součást našeho jídelníčku?
- Je výživná, posiluje organismus, ale zároveň se doporučuje při odtučňovacích kůrách; předchází zácpě;
- zmírňuje infekce dýchacích cest, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení;
- léčí ekzémy a posiluje vlasy;
- snižuje hladinu cholesterolu a reguluje krevní oběh;
- pomáhá vašim játrům i ledvinám a má látky s protirakovinnými účinky;
- obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální látky, jód, kobalt.
Doporučená roční spotřeba červené řepy je 3 kg (to je prý doporučené množství na osobu, ne na rodinu)
Pro posílení zdraví přidáváme červenou řepu přidáváme většinou do salátu nebo ji jíme vařenou, strouhanou a ochucenou jako přílohu…. Víte, že její šťávu si můžeme dokonce vmasírovat do vlasů? (Raději tmavých!)
Čerstvá šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se zpočátku míchat s mrkvovou šťávou a začít s užíváním menších dávek (100 ml šťávy), protože může u těch, kteří si na ni ještě nezvykli, vyvolávat mírnou nevolnost i závratě.
Čerpáno z brožury Léčivé účinky zeleniny a ovoce Dr. Vojtěcha Vojtíška
ANKETA:
Pokud jste příznivci červené řepy, v jaké úpravě ji máte nejraději?
Napište do 17.11. svůj recept na mailovou adresu: b.hyvnarova@seznam.cz
Vaše příspěvky zveřejníme webových stránkách a na nástěnce v Hanušovicích a všichni účastníci této ankety dostanou jako poděkování malé (milé) překvapení.
Došel už druhý recept – i s milým dopisem:
Ahoj Broni,