Bezová šťáva

Ahoj,
posílám fotečky z našeho šťávení a recept s několika nápady:
Recept na bezovou šťávu
Potřebujeme:
– cca 50 květů bezu;
– 1-2 kg cukru podle chuti;
– šťáva ze 3 citronů;
– malá lžička kyseliny citronové;
– 4 – 5 litrů vody.
Květy trháme nejlépe na neprašném místě (šťáva dostává chuť z pylu, který by se při oplachování prachu vymyl).
Kopie - 2015-06-08 15.24.39
Trháme květy čerstvě rozvité, neopadající, na kterých nejsou mšice a snažíme se trhat jemně abychom nesetřásli pyl.
Natrhané květy naložíme na 24 hodin do vody.
Kopie - 2015-06-08 15.54.05
Vodu slijeme do hrnce přes plátýnko.
Kopie - DSCN1126
Přidáme šťávu z citronu, kyselinu citronovou, a cukr.
Zahříváme a mícháme dokud se cukr zcela nerozpustí.
Necháme rozbublat a vypneme plamen (nevaříme dlouho).
Pokud chceme šťávu uchovat delší dobu plníme do horkých sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru jinak šťáva vydrží 10 dní v ledničce.
Šťávu je možné také  rozlévat do tvořítek na led a přidávat k ochucení vody nebo nápojů.
Bezová šťáva se také hodí k ochucení želatiny na dorty místo šťávy z kompotu (Piškotové těsto – čerstvé ovoce podle chuti – lístky meduňky – želatina z bezové šťávy).
Tak to je zhruba vše co mě k receptu napadlo =)
S pozdravem
Katka
Kateřina Salátová
Lektor výukových programů 

 

5 thoughts on “Bezová šťáva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


4 × = dvacet osm